Benodigdheden
1 teentje knoflook, gepeld en gekneusd
1 groene peper, gehakt
600 g rijpe tomaten, gepeld, ontpit, in blokjes
2 ontvelde puntpaprika’s (pimientos del piquillo) uit pot of blik
1 dun sneetje oud brood, geweekt en goed uitgelekt
4 el olijfolie
1 el rodewijnazijn
½ kl komijnpoeder
5 ijsklontjes
Bereiding
Wrijf het knoflook en de peper met 1 mespunt zout in een vijzel tot een dikke pasta.
Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de tomaten met de paprika’s, het brood en de knoflookpasta tot een homogeen mengsel. Voeg in een straaltje de olijfolie toe; blijf mixen. Voeg daarna de azijn en de komijn toe. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Voeg tot slot 100 ml water en de ijsklontjes toe. Mix opnieuw. Schenk de gazpacho in glazen. Garneer met een beetje komijnpoeder en vlak voor het opdienen een scheutje olijfolie.
Tip
De gazpacho kan je 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kan je ook een deel invriezen en laten ontdooien als je trek hebt. Lekker extra koud!
6 glaasjes