Tom Kha Kai is een klassieke Thaise soep die bekend staat om zijn rijke en aromatische smaak, voornamelijk afkomstig van galanga, citroengras en kaffir limoenblaadjes. Deze soep combineert de romigheid van kokosmelk met de delicate smaak van kip, wat resulteert in een hartverwarmend gerecht dat zowel eenvoudig te bereiden is als indruk maakt op gasten.
Benodigdheden
450 g kipfilet of kippendijen, zonder bot en vel, in hapklare stukjes gesneden
1 stengel citroengras, onderste helft, gekneusd en in stukken van 5 cm gesneden
12 dunne plakjes galanga
5 kaffir limoenblaadjes, middenrib verwijderd en grof gescheurd
3-4 Thaise chilipepers, gekneusd of in grote stukken gesneden
480 ml ongezouten kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
360 ml kokosmelk
2 el vissaus
1 tl fijngesneden palmsuiker of kristalsuiker
150 g oesterzwammen
2,5 el vers limoensap
gehakte lente-ui en/of koriander voor garnering
Bereiding
Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg het zout en de stukjes kip toe. Laat het geheel zachtjes sudderen gedurende 15-20 minuten, of totdat de kip gaar en mals is.
Voeg de kokosmelk, citroengras, galanga, kaffir limoenblaadjes, chilipepers, de helft van de vissaus en de suiker toe. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken om de smaken te laten intrekken.
Voeg de oesterzwammen toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Laat het 1-2 minuten koken, totdat de paddenstoelen gaar zijn.
Proef de soep en voeg naar smaak extra vissaus toe. Haal de pan van het vuur en roer het limoensap erdoor.
Serveer de soep warm, gegarneerd met gehakte lente-ui en/of koriander.
Let op: de citroengras, galanga en kaffir limoenblaadjes dienen als smaakmakers en worden traditioneel niet gegeten. Informeer je gasten hierover of verwijder deze voor het serveren.
Het recept ‘Tom Kha Kai‘ is afkomstig van The Kitchn.
Geef een reactie