Tom Yam Kung is een pittige Thaise garnalensoep, vol frisse smaken en geuren. De soep combineert sappige garnalen met citroengras, laos, limoenblaadjes en chilipepers, voor een heerlijke balans van zuur, zout en pittig. Afgewerkt met limoensap en koriander is dit een smaakexplosie!
Benodigdheden
350 g rauwe garnalen
1 el olie
3 stengels citroengras, alleen het witte deel, gekneusd
3 dunne plakjes galanga Laos
2 el kippenbouillon poeder
5-7 Thaise chilipepers, zonder steeltjes, gekneusd
5 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
2 el vissaus
10 st strawmushroom (stropaddenstoelen), halveren
2 lente-uitjes, in ringetjes
3 el limoensap
Bereiding
Pel de garnalen en verwijder de zwarte ader, maar laat de staarten zitten. Bewaar de koppen en schalen apart. Verhit de olie in een grote pan en voeg de garnalenkoppen en -schalen toe.
Bak deze gedurende 5 minuten, of tot de schalen helderoranje kleuren.
Voeg de serehstengel, de laos en de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Verlaag het vuur en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen.
Zeef de bouillon en schenk hem terug in de pan. Verwijder de schalen en overige smaakmakers.
Snijd de resterende laos fijn en voeg deze samen met de chilipepers, limoenblaadjes, vissaus, strochampignons en lente-uitjes toe aan de bouillon.
Laat het geheel nog eens 2 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg vervolgens de garnalen toe en laat ze 3 minuten meekoken, of totdat ze stevig en roze zijn.
Haal de pan van het vuur en roer het limoensap erdoor. Breng indien gewenst op smaak met extra limoensap of vissaus.
Garneer met koriander en serveer direct.