Of het nu gaat om drukke dagen, onverwachte gasten of gewoon om vooruit te plannen, het invriezen van soep is altijd een goed idee. Maar hoe zorg je ervoor dat je soep net zo lekker blijft als wanneer je het vers hebt gemaakt? Met deze 7 eenvoudige tips kun je soep invriezen als een pro, zonder smaak of kwaliteit te verliezen!
1. Hoelang kun je soep bewaren?
Als je van plan bent je soep snel op te eten, hoeft ze niet per se de diepvriezer in. Gewone soepen en bouillons kun je tot 5 dagen in de koelkast bewaren, terwijl vissoepen gemiddeld zo’n 3 dagen goed blijven. Heb je toch meer tijd nodig? Dan is invriezen altijd een goede optie! In de vriezer kun je soep ongeveer 3 maanden bewaren.
2. Laat de soep eerst volledig afkoelen
Het is belangrijk om je soep volledig te laten afkoelen voordat je hem in de vriezer zet. Als je hete soep invriest, kan dit de temperatuur in je vriezer verhogen en andere producten beïnvloeden. Bovendien voorkomt het condensvorming, wat ijskristallen en smaakverlies kan veroorzaken.
3. Welke invriesbakjes kies je?
Glazen potjes
Zorg ervoor dat je potjes kiest die geschikt zijn voor de diepvriezer. Vaak zijn dit potjes van gehard glas, zoals tempered glass.
Plastic potjes
Als je plastic potjes gebruikt, kies dan voor BPA-vrije varianten. BPA, of Bisfenol A, is een stof die kan vrijkomen in voedsel en een hormoonverstorende werking kan hebben. Verwarm je soep daarom liever niet in een plastic potje. Doe ze in een keramieken of stenen kommetje voordat je het in de microgolfoven plaatst, of warm het gewoon op in een pannetje.
Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat in de potjes, want de soep zal tijdens het invriezen uitzetten. Label de potjes met de naam van de soep en de datum, zodat je altijd weet hoe lang het in de vriezer ligt.
4. Portioneer je soep vooraf
In plaats van grote hoeveelheden in te vriezen, kun je soep beter in porties verdelen. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder onnodig restjes over te houden. Gebruik bijvoorbeeld kleinere bakjes of diepvrieszakken voor individuele porties.
5. Houd rekening met groenten en textuur
Niet alle groenten behouden hun textuur goed na het invriezen. Groenten zoals courgette of spinazie kunnen waterig worden. Kook ze daarom licht voor of voeg ze vers toe wanneer je de soep weer opwarmt. Zo blijft de soep lekker en vol van smaak.
Soepen met room, zuivel of pasta kunnen hun textuur veranderen na het invriezen. Voeg deze ingrediënten pas toe wanneer je de soep opnieuw opwarmt. Dit zorgt voor een versere en romigere smaak zonder dat de soep korrelig of papperig wordt.
6. Opwarmen: rustig aan!
De beste, maar ook de meest tijdrovende manier: laat de soep in de koelkast ontdooien. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dat 1 à 2 dagen.
De snelste manier: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad.
De tussenoplossing: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad, tot de randjes ontdooid zijn. Verwarm vervolgens langzaam op laag vuur. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed behouden blijven en voorkomt dat de soep zijn textuur verliest door te snel opwarmen. Vergeet niet om regelmatig te roeren!
7. Gebruik etiketten
Label altijd je invriesbakjes met de naam van de soep en de datum waarop je het hebt gemaakt. Zeker als je veel invriest, kan het lastig zijn om later te achterhalen wat er precies in zit. Zo voorkom je verwarring en zorg je ervoor dat je niet per ongeluk een pastasaus ontdooit in plaats van soep. Vergeet ook niet aan te geven hoeveel porties er in het bakje zitten, zodat je precies weet hoeveel je in één keer kunt ontdooien.
Met deze tips blijft je soep na het invriezen net zo lekker als toen je hem vers maakte. Of je nu tijd wilt besparen, onverwachte gasten ontvangt of gewoon van tevoren je maaltijden plant, invriezen is een handige oplossing om altijd een heerlijke kom soep paraat te hebben!
Geef een reactie