Benodigdheden
250 g rauwe ham (Coburger, dikke plak), vers gesneden
olijfolie
1 grote ui, fijngesnipperd
2 winterpenen, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 laurierblaadjes
1.8 l groentebouillon, van tablet
250 g erwten, roggeknoedels
100 g roggebrood
100 g bloem, plus extra
1 tl bakpoeder
100 g koude boter
1 nootmuskaat, heel
Bereiding
Snijd de ham in grove stukken. Verwarm een grote ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie en de ham toe. Bak al roerende enkele minuten zachtjes. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe, samen met de laurier en een flinke snuf peper. Doe de deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes bakken, of tot de groenten zacht zijn. Schep af en toe om. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag, doe de deksel op de pan en laat ca. 1 uur pruttelen, of tot de ham zacht is en uit elkaar valt. Schep eventueel schuim van het oppervlak.
Maal ondertussen het roggebrood fijn in een keukenmachine en doe samen met de bloem, het bakpoeder en wat zout in een schone mengkom. Rasp de boter boven de kom en wat nootmuskaat. Giet geleidelijk ca. 75 ml koud water in de kom en meng het geheel tot een bal zacht deeg.
Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en rol van elk deel een balletje. Leg op een met bloem bestoven bord, bedek met vershoudfolie en schuif in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Verwijder, als de soep klaar is, de ham en trek met 2 vorken in stukjes. Doe de ham terug in de soep. Breng de soep indien nodig op smaak met zout en peper en voeg de erwten toe. Plaats de knoedels voorzichtig op het oppervlak van de soep. Zet de pan vervolgens zonder deksel 25 min. in de oven, of tot de knoedels goudbruin en gaar zijn.
Zet de soep midden op tafel met het eventuele bladgroen van de bleekselderij eroverheen gestrooid.
6 personen
Bron: Allerhande – Albert Heijn
Geef een reactie