Benodigdheden
175 g rauwe cashewnoten, onder 4 jaar alleen fijngemalen
2 el zonnebloem- of olijfolie voor bakken/braden
1 flinke ui, gepeld en grofgesnipperd
2 teentjes knoflook, grofgehakt
2-3 tl ras el hanout
ruim 600 g spruitjes, ca. 500 g schoongemaakt en gehalveerd
1 l hete zoutloze bouillon
gedroogde rozenknopjes, optioneel
Verder nodig
Bereiding
Week 150 g cashewnoten minimaal 30 minuten in warm water. Giet af en spoel af. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Voeg de ras el hanout toe en fruit kort mee. Neem, indien een baby mee-eet, het gefruite mengsel uit de pan, maar laat wat restjes zitten.
Voeg de gehalveerde spruiten en 500 ml hete bouillon toe. Kook de spruiten beetgaar. Voeg de laatste 3 minuten de cashewnoten toe. Houd enkele gekookte spruiten apart voor de garnering en pureer de rest met een blender of staafmixer tot een glad geheel. (Tot hier is het een babyhapje; houd eventueel een portie voor de baby apart.)
Voeg het gefruite mengsel weer toe en vul aan met de hete bouillon tot de gewenste dikte. Breng voor jezelf op smaak met een klein beetje zout en versgemalen peper. Verhit nog een klein beetje olie in een koekenpan en rooster de overige 25 g cashewnoten met een snufje ras el hanout. Hak de noten grof. Serveer de soep voor volwassenen met dit noten-specerijenmengsel, enkele apart gehouden spruiten en, indien gewenst, enkele rozenblaadjes. Lekker met warme naan voor een volledige maaltijd.
Tip
Spruitjes en andere koolsoorten kunnen wat gasvorming veroorzaken. Bepaal zelf, afhankelijk van de gevoeligheid van de darmpjes van je kind, of je dit hapje al geeft. Wacht bij twijfel tot je kind 1 jaar is. Dan mogen ze in principe gewoon mee-eten met de volwassen maaltijd. Laat extra toegevoegd zout echter nog steeds achterwege.
Het recept ‘Romige spruitjessoep’ komt uit het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer‘. Recepten met groenten en fruit om van te groeien.