Maak deze romige pastinaaksoep als het even kan een dag van tevoren. De smaken hebben zo ook de tijd om goed te kunnen intrekken.
Benodigdheden
1 kg pastinaken
3 Granny Smith appels
2 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1500 ml kippenbouillon
250 ml crème fraîche
Voor de garnering
1 rode of groene appel
1 el citroensap
100 g gerookte zalm, in reepjes
1 klein bosje waterkers, dikke stelen verwijderd
klein stukje verse gemberwortel
Verder nodig
staafmixer
dunschiller
fijne rasp
Bereiding
Schil de pastinaken met een dunschiller en snij ze in blokjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui 2-3 minuten op matig vuur. Voeg de blokjes pastinaak en appel toe en bak kort mee. Meng er de gember door en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ca 20 minuten zachtjes koken tot de pastinaak en appels heel zacht zijn.
Pureer de soep met een staafmixer en meng er de crème fraîche door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Snij vlak voor het opdienen voor de garnering de appel in partjes en snij het klokhuis eruit. Snij elk partje in plakjes en vervolgens in luciferdunne reepjes. Meng de appel in een schaaltje met het citroensap, de zalm en waterkers. Rasp er met een fijne rasp wat gemberwortel over.
Houd de soep op tafel warm op een rechaud en zet het schaaltje met de garnering en kleine kommetjes ernaast. Laat iedereen zelf wat van het zalmmengsel in de soep scheppen.
10 personen
Bron: elleeten.nl