Deze romige geroosterde tomatensoep is gemaakt met verse, geroosterde tomaten en wordt geserveerd met grote, knapperige pestocroutons. Het is een perfecte, gezellige maaltijd om je op te warmen tijdens de koudere maanden.
Benodigdheden
900 g pruimtomaten, ontkroond en gehalveerd
3 stengels bleekselderij, grof gehakt
1 ui, in plakjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
60 ml olijfolie
480 ml kippenbouillon
1 el tomatenpuree
60 ml basilicum, gehakt
160 ml slagroom
1 brood van 225 g Frans brood, in stukken van 2,5 cm gesneden
120 ml kant-en-klare basilicumpesto
Bereiding
Verwarm de oven voor op 230°C.
Meng de tomaten, bleekselderij, ui, knoflook en olijfolie in een ovenvaste braadpan.
Bak in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten, of tot de groenten zacht zijn.
Haal de groenten uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200°C.
Voeg de kippenbouillon, tomatenpuree en basilicum toe aan het geroosterde groentemengsel. Roer om te mengen en breng aan de kook op middelhoog vuur. Verlaag het vuur en laat 10 minuten sudderen.
Gebruik een staafmixer om alle ingrediënten te pureren tot het mengsel glad is.
Voeg de slagroom toe en roer om te mengen. Verwarm op laag vuur totdat het goed doorgewarmd is, ongeveer 5 minuten extra.
Proef en breng op smaak met zout en peper, indien nodig. Garneer met croutons en extra pesto, indien gewenst.
Voor de croutons
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Terwijl de groenten roosteren, bereid je de croutons voor. Meng het brood en de pesto in een kom, roer goed zodat alle broodstukjes gelijkmatig bedekt zijn. Verdeel het mengsel over de voorbereide bakplaat. Zet apart.
Plaats de croutons in de voorverwarmde oven van 200°C en bak ze 5 minuten. Haal uit de oven en roer ze om. Bak nog eens 5 minuten. Haal uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Geef een reactie