In dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gebruiken we shiitake, oesterzwammen en cantharellen.
Benodigdheden
75 g shiitake
75 g oesterzwammen
75 g cantharellen
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
een bosje verse peterselie (blaadjes snipperen)
een handje gesneden bieslook (ter garnering)
zwarte peper uit de molen
zeezout
50 g roomboter
50 g bloem
halfvolle melk
1 ½ el crème fraîche
1 l runderbouillon
Bereiding
Was de paddenstoelen, vooral de cantharellen verdienen aandacht want daar zit doorgaans veel zand in, en snij ze in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselieblaadjes zonder stengels ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt.
Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Voeg geleidelijk de runderbouillon toe. Goed blijven roeren zodat het mengsel mooi glad blijft.
Nu afwerken met scheutjes melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de verse paddenstoelen en peterselie toe en laat 15 minuten, al roerend, pruttelen. Het mengsel wordt nu ietsje bruiner van de paddenstoelen die meekoken en smaken afgeven.
Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijven proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje maggi door. Nu de warme verse soep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook.
4 personen
Bron: Lekker Tafelen
Geef een reactie