Een lust voor het oog en een troost voor de ziel: deze romige bloemkoolsoep met appel en een walnoot-rozijnencrumble is de perfecte herfstvoorgerecht voor koude dagen, feestdagen of doordeweekse diners. En als er wat overblijft, is het ideaal om de volgende dag mee te nemen… al is de kans klein dat er iets overblijft!
Benodigdheden
45 g gezouten boter
1 gele ui, fijngesneden
1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
4 appels, geschild en in blokjes (gebruik een mix van appelsoorten)
zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
1 l groentebouillon
1 tl kaneel
500 ml melk
Voor de crumble
1 el olijfolie
75 g rozijnen
75 g gehakte walnoten
3 el verse salie, fijngehakt
24 kleine verse salieblaadjes (optioneel, als garnering)
Bereiding
Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak gedurende 3 minuten tot deze zacht en glazig is.
Voeg de bloemkoolroosjes en appelblokjes toe. Breng op smaak met zout en peper. Dek de pan af, verlaag het vuur naar middellaag en laat 10 minuten koken, waarbij je na 5 minuten even roert.
Schenk de groentebouillon erbij en voeg de gemalen kaneel toe. Breng aan de kook, verlaag dan het vuur, dek af en laat 20 minuten sudderen tot de bloemkool zacht is.
Haal de pan van het vuur en roer de melk erdoor. Pureer de soep in porties in een blender tot een gladde massa. Giet de gepureerde soep terug in de pan en verwarm op middelhoog vuur. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rozijnen toe en bak gedurende 2 minuten tot ze gehydrateerd en licht gekarameliseerd zijn.
Voeg de gehakte walnoten en salieblaadjes toe. Bak al roerend tot de salie gaar is en de walnoten lichtbruin zijn. Haal van het vuur en zet apart.
Serveren:
Schep de soep in kommen. Besprenkel elke portie met een beetje extra vierge olijfolie en bestrooi met de walnoot-rozijnencrumble.
Voor extra garnering kun je extra salieblaadjes kort frituren in olie tot ze knapperig zijn en deze bovenop de soep leggen.
Het recept “Romige bloemkoolsoep met appel en een walnoot-rozijnencrumble” is afkomstig van Chef. Sous Chef.
Geef een reactie