Absoluut heerlijk warm of koud.

Benodigdheden
800 g asperges, houtachtige uiteinden verwijderd
2 middelgrote witte uien, geschild en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
2 preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
2 l biologische groente- of kippenbouillon
10 kleine scharreleieren
8 sneetjes ciabattabrood
1 klontje ongezouten roomboter
olijfolie
Bereiding
Snijd de aspergetopjes eraf en leg deze apart voor later. Snijd de rest van de asperges grof.
Verhit een grote, diepe pan op middelhoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Fruit hierin de ui, bleekselderij en prei zachtjes gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze zacht en zoet zijn – laat ze niet verkleuren.
Voeg de gehakte aspergestelen en de bouillon toe. Zet het deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken.
Haal van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper – proef tussendoor goed!
Zet de pan terug op het vuur, voeg de aspergetopjes toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Eieren pocheren en serveren
Breng in een brede pan ongeveer 8 à 10 cm water aan de kook. Breek de eieren (bij voorkeur supervers) één voor één voorzichtig in het water.
Pocheer de eieren in 2 tot 3 minuten, tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht. Ze hoeven er niet perfect uit te zien!
Rooster ondertussen de ciabatta. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en leg ze op een bord. Voeg een klontje boter toe zodat ze mooi glanzen.
Verdeel de soep over 8 voorverwarmde kommen. Leg in elke kom een sneetje geroosterd brood.
Leg een gepocheerd ei op de toast, snijd het een beetje open zodat de dooier eruit kan lopen. Breng op smaak met een beetje zout en peper en besprenkel met extra vierge olijfolie.
Het recept ‘Romige aspergesoep met gepocheerd ei op toast‘ is afkomstig van Jamie Oliver.
Geef een reactie