Benodigdheden
scheutje zonnebloemolie
1 ui, fijngehakt
150 g blokjes spek
2 mei- of herfstrapen
2 middelgrote aardappelen
1 l groentebouillon
verse peper uit de molen
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Ook de rapen snijden maar met een dunschiller. Snijd in kleine blokjes.
Verhit een grote soeppan en verwarm hierin een scheutje olie. Bak hierin de spekjes goudbruin.
Schep de spekjes uit de pan en fruit de ui aan in de overgebleven olie. Voeg de aardappelen en raap toe en roerbak voor enkele minuten zonder dat het bruin wordt.
Breng op smaak met verse peper (door de spekjes wordt de soep al zout dus wees zuinig met het eventueel toevoegen van zout).
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Plaats de deksel op de pan en laat voor ongeveer 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
Pureer de raap soep met een staafmixer en schenk deze in kommen. Serveer met krokante spekjes.
Tip
Je kan eventueel een schepje mascarpone of een scheutje room toevoegen maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Serveer met dikke plakken (geroosterd) brood.
4 personen