Żurek is een typische Paaszondag brunchsoep uit Polen. Het bijzondere aan dit recept is dat als basis żur gebruikt wordt: gefermenteerde rogge. Het geeft smaak en binding. Het is dus echt een zuur smakende soep. De traditionele manier om deze soep te eten is in een grote ronde, uitgeholde broodbol, die bedekt wordt met gebakken spekreepjes.
Benodigdheden
1 pot roggedesem (zurek)
1 ½ l bouillon
200 ml zure room
1 zakje fijne soepgroenten
kruiden voor soep
4 in stukjes gesneden aardappels
400 g in stukjes gesneden worst, vlees of spek
1 el citroensap
zout en peper
paprikapoeder
Bereiding
Kook eerst de aardappelblokjes en het vlees in het water met de bouillonblokjes en de soepkruiden. Vlak voor de aardappels gaar zijn de soepgroente toevoegen en kort laten koken. Als alles gaar is, de roggedesem (zurek), zure room en citroensap toevoegen. Hierna de soep niet meer laten koken, maar met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.
Tips
De zure room is te vervangen door melk.
Bij het serveren kan je in kwarten gesneden hardgekookte eieren toevoegen.
Strooi een beetje dille of oregano over de soep.
4 personen