Benodigdheden
500 g pompoen, pitloos, in grote dobbelstenen
4 wortelen, geschild en in blokjes, 140 g
1 prei, witte deel, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, gehakt
1 courgette in blokjes gesneden, 200 g
750 ml koud water
100 g rode linzen
1 sjalot, gesnipperd
1 tl kerriepoeder
1/2 tl gemalen komijn
200 ml kokosmelk
beetje witte wijn
20 mosselen of kokkels, ongeveer 4-5 per persoon
gehakte peterselie
2 el olijfolie
zout en peper
brood
sneetjes stokbrood of ander goed brood van je keuze
olijfolie
fijngehakte verse tijm
manchego kaas, geraspt
Bereiding
Verwarm twee eetlepels olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, prei en selderij toe en stoof zachtjes gedurende 2-3 minuten, zonder dat de ingrediënten verkleuren. Strooi de komijn en kerriepoeder erover en bak dit een minuut mee, zodat de smaken goed vrijkomen. Voeg daarna de overige groenten toe en laat alles nog eens vijf minuten zachtjes stoven.
Schenk vervolgens water in de pan en breng het geheel op smaak met zout en peper. Dek de pan af en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de groenten volledig gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en roer de kokosmelk erdoorheen voor een romig geheel. Kook ondertussen de linzen apart, gebruik hiervoor drie delen water per deel linzen.
Verwarm in een aparte pan een scheutje witte wijn en breng deze aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook ze op hoog vuur, tot alle mosselen geopend zijn. Zet de pan daarna opzij. Voeg de gekookte linzen toe aan de soep en roer alles goed door elkaar.
Voor het brood: bestrijk de sneetjes brood lichtjes met olijfolie. Bestrooi ze met tijm en geraspte kaas. Plaats de sneetjes onder de grill tot de kaas gesmolten is en het brood mooi geroosterd is.
Serveer de soep in diepe borden of kommen en voeg de gekookte mosselen toe. Garneer met verse peterselie en wat extra geraspte Manchego kaas. Serveer de geroosterde broodjes erbij voor een heerlijke maaltijd.