Herfstsoep met lekker veel pit. Om het warm van te krijgen!
Benodigdheden
1 kleine tot middelgrote pompoen (ongeveer 800 g)
2 el olijfolie
1 ui, in blokjes gesneden
duimgrootte stuk gember, geschild en fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl kurkuma, gemalen
1 tl komijn, gemalen
1/2 tl zout
400 ml groentebouillon
versgemalen zwarte peper, naar smaak
Toppings
2 zuurdesembroodjes, in blokjes van 3 cm
1 tl oregano, gedroogd
3 el olijfolie
pompoenpitten, geroosterd
3 el kokosmelk
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaadlijsten en de pitten, dit gaat het gemakkelijkste met een lepel. Daarna snijd je de pompoen in kwarten. Bekleed de ovenplaat met bakpapier en leg hier de pompoen met schil op. Door de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven te laten bakken wordt de schil helemaal zacht. Laat 10 minuten afkoelen.
Zet een grote pan op halfhoog vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Doe de gesneden ui in de pan en fruit aan. Voeg gember en knoflook toe. Roer het goed door en laat het 2 minuten stoven.
Schep het vruchtvlees van de pompoen met een lepel uit de schil en voeg toe aan de pan. Voeg chilipoeder, kurkuma, komijn, zout en peper toe en roer goed.
Giet de groentebouillon erbij en doe het deksel er op. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
Doe de zuurdesemblokjes in een ruime kom. Doe de oregano in de kom. Voeg de peper en zout toe en de olijfolie. Schep door elkaar zodat de kruiden en olie goed verdeeld zijn. Plaats een koekenpan op matig vuur en bak hierin de croutons goudbruin in ongeveer 10 minuten. Schep of hussel ze regelmatig door elkaar.
Mix de soep glad met een staafmixer of in een keukenmachine. Serveer met knapperige croutons, geroosterde pompoenpitten en een scheutje kokosmelk.
Tip
Tijdens het verwijderen van de zaadlijsten de pitten kun je de pitten apart houden en ze laten drogen. Pompoenpitten zijn namelijk supergezond! Zonde om weg te gooien.
Geef een reactie