Benodigdheden
kruidenpasta
5 kemirinoten
1 middelgrote rode ui, gepeld en in dunne plakjes gesneden
3 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
1 lange rode Thaise chilipeper, fijngesneden
3 el uitgelekte gefermenteerde tofu
1 tl gemalen koriander
1/2 tl kurkuma poeder
soep
2 el rijstzemelenolie
1 stengel citroengras, alleen het witte gedeelte
2 cm stukje gember of laos, geschild
4 limoenbladeren
1 grote wortel, geschild en in dunne lucifers / julienne
500 ml kokosmelk
500 ml koud water
1 bosje paksoi, goed gewassen
sap van 2 limoenen + extra partjes limoen
fijn zeezout, naar smaak
gekookte rijstnoedels
fijngesneden kaffir lime bladeren
gemalen chili vlokken, optioneel
Bereiding
Om de kruidenpasta te maken, plet de kemirinoten in een vijzel en stamper. Voeg rode ui, knoflook en chili toe. Meng tot het vrij fijn gemalen is. Voeg gefermenteerde tofu, gemalen koriander en kurkuma toe. Meng tot een pasta. Je kan ook een keukenmachine gebruiken.
Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kruidenpasta toe en bak voor 3-4 minuten. Voeg citroengras, gember, kaffir lime bladeren en wortelen toe, kook nog een minuut of twee, onder voortdurend roeren. Voeg de kokosmelk en water toe. Breng aan de kook en blijf voortdurend roeren. Kook gedurende een minuut tot de wortelen zacht zijn en voeg dan de paksoi toe, roer tot het net geslonken is (1-2 minuten). Haal van het vuur, voeg het limoensap toe en breng op smaak met zeezout. Verwijder het citroengras en gember uit de soep en vertel je gasten de kaffir lime bladeren er ook uit te halen. Serveer de soep met gekookte rijstnoedels, strooi hierover een paar snuifjes geraspte limoenbladeren en een snufje chilivlokken. Serveer direct met extra partjes limoen.
Heb je achteraf nog soep over, bewaar deze dan in doosjes maar apart van de rijstnoedels. Bewaar afgedekt in de koelkast voor maximaal 2-3 dagen. Om de soep op te warmen, schenk je deze in een pan. Giet er achteraf de noedels bij en verwarm verder samen.
4-6 personen
Bron: mydarlinglemonthyme.com