Benodigdheden
600 g patisson, geschild
500 g prei, in ringen gesneden
3 teentjes knoflook, gehakt of geraspt
3 kleine witte uien, gesnipperd
180 ml droge witte wijn
575 ml groentebouillon
2,5 el verse bieslook of meer/ minder naar smaak
1 laurierblaadje
peper en zout
Verder nodig
Bereiding
Schil de patisson, verwijder de pitjes en snijd de patisson in blokjes. Was de prei en snijd deze in (halve) ringen. Hak de knoflook fijn en snipper de witte uien. Verhit een scheut olijfolie op middelmatig vuur in een hoge soeppan. Fruit de gesnipperde uien gedurende 5 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit deze 3 minuten mee. Doe vervolgens de prei erbij en bak deze 5 minuten terwijl je de groenten regelmatig omschept.
Voeg de wijn toe en laat deze 2 minuutjes zachtjes koken. Doe dan de patisson, de groentebouillon en het laurierblaadje erbij. Breng de soep aan de kook en kook de soep op laag vuur gedurende 15 à 20 minuten totdat de patisson zacht is. Haal het laurierblaadje eruit, schep de gekookte groenten in een blender of keukenmachine en pureer de groenten. Voeg vervolgens de bouillon toe totdat de gewenste dikte van de soep is bereikt. Indien de soep nog erg dik is, dan kun je er nog wat water aan toevoegen om de soep te verdunnen.
Schenk de soep terug in de pan en zet ‘m weer op een laag vuurtje. Hak de bieslook fijn, voeg deze toe aan de soep en meng alles goed door elkaar. Doe dit eventueel beetje bij beetje totdat de soep naar jouw mening genoeg naar bieslook smaakt.
Breng de soep tot slot op smaak met een flinke hoeveelheid zwarte peper en een beetje zout. Indien je van pittig houdt, dan zou je er ook nog wat rode pepervlokken doorheen kunnen strooien. Schenk de soep in kommetjes en garneer met wat extra bieslook, zwarte peper en eventueel een stukje stokbrood gegratineerd met kaas.
2 personen
Bron: gewooneenfoodblog.nl