Benodigdheden
1,5 kg mosselen in de schelp
1 el olijfolie
1 ui, grof gesneden
1 teen knoflook, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, onderkant en draden verwijderd, grof gesneden
150 ml witte wijn
30 g boter
1 prei, alleen het wit, in ringen gesneden
½ venkel, in ringen gesneden
600 ml visbouillon
½ tl saffraandraadjes
100 ml room
5 sprietjes bieslook, fijngesneden
zout en peper
croutons, voor erbij
Bereiding
Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren
Verwarm de olie in een kookpan en smoor daarin de ui, knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur tot ze glazig en zacht zijn geworden. Voeg de helft van de wijn toe en na 15 seconden de mosselen. Schud de pan flink, zet het vuur hoog en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen tot ze openstaan en haal ze dan uit de pan. Zeef het kookvocht door een kaasdoek, zodat daarin alle eventuele zandresten achterblijven. Gooi de groenten weg. Haal het mosselvlees uit de schelpen en houd het apart.
Smelt de boter in de pan. Voeg de prei en venkel toe en smoor ze op laag vuur, tot de groenten glazig, maar niet gekleurd zijn. Voeg het mosselvocht, de rest van de wijn, de bouillon en de saffraan toe en roer goed. Laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
Zeef de soep, gooi de groenten weg, schenk hem terug in de pan en zet die op laag vuur. Meng de room erdoor en breng de soep zachtjes aan de kook. Laat hem nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg nu het mosselvlees toe en laat de soep nog 2 minuten doorkoken. Breng hem op smaak met zout en peper en verdeel de soep over de borden. Garneer de soep met bieslook.
Serveer de soep met zelfgemaakte croutons.
Het recept ‘Mosselsoep met saffraan & wijn’ komt uit ‘Het Zeeuwse mossel kookboek’ van Bart van Olphen.
Het Zeeuwse Mossel kookboek
40 echte mosselrecepten
In Het Zeeuwse Mossel Kookboek laat Bart van Olphen zien hoeveel verrassende culinaire mogelijkheden deze zilte lekkernij uit Zeeland te bieden heeft. Bart werkt intensief samen met Zeeuwse kwekers die zijn aangesloten bij het Zeker Zeeuws keurmerk. Mosselen die van zaad tot consumptiemossel gegarandeerd zijn opgegroeid in de Oosterschelde. Extra lekker dus!
Geef een reactie