Deze zonovergoten Marokkaanse saffraansoep wordt ter gelegenheid van Pasen gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals aardappelen, wortels en pompoen.
Benodigdheden
100 g ui
2 el kokos of olijfolie
200 g aardappelen
200 g pompoen
150 g wortelen
150 g flespompoen
1 grote bleekselderij
8 dl plantaardige bouillon
1 snuifje saffraandraadjes
1 snuifje zout
citroensap
vers gemalen peper
1 dl slagroom van soja of kokosnoot, yoghurt kan ook
1 vanillestokje
kruiden, bijvoorbeeld basilicum
Bereiding
Snipper de uien en fruit ze in de olie tot ze licht goudbruin zijn. Snijd alle groenten in kleine blokjes en leg ze in de pan. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
Stamp de saffraan met het zout in een vijzel tot een fijn poeder. Voeg 2 eetlepels kokend water toe en laat trekken. Voeg toe aan de soep. Laat 8-10 minuten doorkoken en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Laat een beetje afkoelen. Kruid af met peper en zout en voeg het citroensap toe.
Klop de slagroom met een slagroomklopper, handmixer of een keukenmachine op hoge snelheid tot de slagroom stijf is. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Snijd het uiterste topje eraf. En schraap dan de vanille eruit.
Verwarm de soep en serveer hem bijvoorbeeld in kleine glaasjes. Spuit er een klein toefje room of yoghurt op en werk af met vers gemalen peper, vanillemerg en eventueel basilicum. Serveer de soep met saffraanbrood, gewoon Marokkaans brood of gewoon brood.
Het recept ‘Marokkaanse saffraansoep met room en vanille’ is afkomstig van Kirsten Skaarup.
Klik hier voor het originele recept.