Maak deze maïssoep extra lekker door het spekvet te gebruiken voor de soepbasis. Nadat je de korrels van de kolven hebt gesneden, gooi je de maïskolven in de bouillon om extra maïssmaak toe te voegen!
Benodigdheden
Maïs
4 maïskolven of 750g diepvriesmaïs of maïs uit blik, uitgelekt
Soep
1 tl boter of olie
250 g spek, in stukjes gesneden
30 g boter
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kleine ui, fijngesneden of een halve grote ui
5 el bloem
500 ml kippenbouillon, met weinig zout
750 ml halfvolle melk
600 g aardappelen, in blokjes van 1 cm gesneden
2 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
180 ml room
75 g sjalotten of bosuitjes, groene delen fijn gesneden
zout en fijn gemalen peper naar smaak
Bereiding
Snijd de maïskorrels van de kolf. Plaats een kleine kom in een grote kom. Zet de maïskolf op de kleine kom en snijd de maïskorrels eraf. Bewaar de kale kolven.
Doe 1 theelepel boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het spek toe en bak tot het goudbruin is. Gebruik een schuimspaan om het spek op een met keukenpapier bekleed bord te leggen. Laat het vet in de pan.
Zet het vuur iets lager. Voeg 2 eetlepels boter toe en laat smelten. Voeg dan de knoflook en ui toe. Bak 2 – 3 minuten totdat de ui glazig is.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat het al roerend 1 minuut koken.
Voeg de bouillon, melk, aardappelen, tijm en laurierblad toe. Breek de kale maïskolven in 2 of 3 stukken en voeg ze toe aan de vloeistof. Zet het deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes sudderen (pas het vuur aan zodat het flink suddert, maar niet te heftig of te zacht).
Verwijder het deksel en haal de maïskolven eruit. Voeg de maïskorrels toe en kook nog 5 minuten of totdat de maïs gaar is naar wens.
Roer de room, 3/4 van het spek en de sjalotten erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en garneer met de rest van het spek en de sjalotten.
Geef een reactie