Benodigdheden
2 el koolzaad- of olijfolie
2 uien, grofgesneden
1 wortel, grofgesneden
2 tl korianderzaad
1 tl karwijzaad
2 tenen knoflook, fijngestampt
300 g rode linzen
1,5 l water of groentebouillon
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
Verhit de olie in een soeppan, voeg de ui en wortel toe en fruit ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn.
Rooster ondertussen de koriander- en karwijzaadjes 1 minuut in een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze beginnen geuren (dit versterkt de smaak, maar het is niet essentieel). Maal fijn in een specerijenmolen of een vijzel. Doe de helft van de specerijen samen met de knoflook bij de groenten in de pan en roer een paar minuten.
Voeg de linzen en het water of de bouillon toe en breng aan de kook. Schep schuim dat boven komt drijven eraf. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Pureer in de blender (of met de staafmixer) tot je een gladde soep hebt. Voeg eventueel extra water toe als de soep te dik is.
Schenk terug in de pan en verhit. Proef en voeg extra zout, peper of gemalen specierijen toe als dat nodig is.
Klop in een kommetje de yoghurt los met de munt en breng op smaak met zout en peper. Dien de soep op met een schep van deze muntyoghurt.
Mocht je wat zelfgemaakte chiliolie in je kast hebben staan, dan kun je dat prima gebruiken in plaats van de muntyoghurt.
6 personen
Foto: Sonali
Geef een reactie