Koud en guur buiten? Tijd voor een heerlijk kommetje comfort food! Deze verwarmende uiensoep van Jamie Oliver is supermakkelijk te maken en je hoeft er bijna niet naar om te kijken terwijl hij pruttelt op het vuur.
Ben je een brie-liefhebber? Probeer dan zeker eens deze Parijse uiensoep met brie!
Benodigdheden
6 grote uien, in dunne ringen
1 el tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
1 el bloem
200 ml witte wijn
1,5 l runderbouillon
12 sneden oud stokbrood
150 g geraspte gruyère
klont boter
Ook handig
Bereiding
Verwarm een grote pan op laag vuur en laat de boter smelten. Voeg de uiringen, tijm, en een laurierblaadje toe, samen met een snufje zout. Bak de uien langzaam tot ze glazig en boterzacht zijn – zorg ervoor dat ze niet bruin worden, want hun zachte zoetheid is essentieel voor deze soep.
Roer de bloem door de uien en meng alles goed. Schenk langzaam de witte wijn erbij terwijl je blijft roeren, gevolgd door de bouillon, zodat de smaken zich mooi vermengen.
Breng de soep zachtjes aan de kook en laat deze zo’n 20 minuten pruttelen. Haal het laurierblaadje eruit en proef de soep: voeg naar smaak extra zout toe indien nodig.
Intussen leg je de sneetjes stokbrood op een bakplaat en strooi je er tweederde van de gruyère over. Plaats de bakplaat onder een hete grill tot de kaas in 2–3 minuten smelt en een lichte korst vormt. Schep de warme soep in voorverwarmde kommen en leg op elke kom een stukje kaasbrood.
Bestrooi met de rest van de gruyère en zet de kommen terug onder de grill. Laat de kaas in ongeveer 2 minuten smelten tot hij heerlijk bubbelt en goudbruin is. Serveer de soep meteen.
Tip
Gruyère is de traditionele keuze, maar je kunt ook variëren met andere kazen, zoals parmezaan voor een hartige twist of mozzarella voor extra romigheid. Een beetje dragon of verse peterselie accentueert de zoete smaak van de uien nog meer.
Heb je soep over? Vries het in voor een drukke dag – zo kun je later nog eens genieten van deze rijke, Franse klassieker.
Simply Jamie
Snel, simpel & voor iedereen
Jamie Oliver helpt je in Simply Jamie om elke dag van de week een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Geen tijd? Geen inspiratie? Koken moeilijk? Jamie helpt je op weg.
Geef een reactie