De rijke, aardse smaken van paddenstoelen gecombineerd met de pittige warmte van paprika maken deze Hongaarse paddenstoelensoep een absolute favoriet.
Liever het nationale gerecht van Hongarije? Dat is deze goulash!
Benodigdheden
60 ml olijfolie
2 middelgrote gele uien, fijngehakt
450 g crimini-champignons, dun gesneden
350 g gemengde paddenstoelen, zoals shiitake of cantharellen, dun gesneden
1 l groentebouillon
2 el sojasaus
3 el Hongaarse paprika
2 tl gedroogde dille
¾ tl zwarte peper
½ tl tijm
½ tl majoraan
45 g ongezouten boter
40 g bloem
500 ml melk
250 ml zure room
1 el citroensap
12 tl verse dille, fijngehakt
2 tl grof zeezout
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze, al roerend, ongeveer 5 minuten totdat de ui zacht en glazig is. Voeg de paddenstoelen toe en roer goed door. Bak de paddenstoelen 8-10 minuten totdat ze zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten. Roer elke 2 à 3 minuten.
Voeg 250 ml van de groentebouillon, de paprika, gedroogde dille, zwarte peper, tijm, majoraan en sojasaus toe. Roer goed door en laat het mengsel op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer elke 5 minuten. Haal de pan van het vuur en zet apart.
Smelt de boter in een grote pan op laag vuur. Voeg de bloem toe, één eetlepel per keer, en klop het geheel met een garde. Laat dit mengsel nog 3 minuten koken terwijl je blijft kloppen. Schenk de melk er geleidelijk bij en blijf koken op laag vuur totdat het mengsel dikker wordt. Roer ongeveer één keer per minuut.
Voeg het paddenstoelenmengsel toe aan de melkbasis en roer goed door. Voeg de resterende 750 ml groentebouillon en het citroensap toe. Dek de pan af en laat de soep op laag vuur nog 5 minuten zachtjes sudderen. Roer tussendoor twee keer.
Haal de pan van het vuur en wacht totdat de soep niet meer borrelt. Roer de zure room, het zout en de verse dille erdoor. Serveer de soep warm.
Het recept “Hongaarse paddenstoelensoep” is afkomstig van Adventures in Cooking.
Geef een reactie