Benodigdheden
Voor de basisgroente-bouillon
3 wortelen
4 groene selders
3 uien
3 preien
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
12 zwarte peperbollen
zout
Voor de kervel-ricottaballetjes
½ bosje kervel (fijngehakt)
125 g ricotta
50 g geraspte parmezaan
1 ei
75 g brood (oud, zonder korst)
2 preien (jonge)
1 courgette
125 g groene asperges
125 g witte asperges
½ bosje kervel
1.5 l groentebouillon (basis)
peper en zout
Bereiding
Voor de basisgroente-bouillon
Maak alle groenten schoon en snij ze in stukken. Spoel de kruiden en schud ze droog.
Doe de groenten samen met 3 liter water in een grote kookpan. Voeg de kruiden en specerijen toe, breng aan de kook en laat afgedekt 30 minuten zacht koken. Giet de bouillon door een zeef.
Voor de rest
Maak de ricottaballetjes. Maal het broodkruim fijn, meng het met de ricotta, de parmezaan, de gehakte kervel en het ei en kruid met peper en zout. Rol er balletjes van en laat ze 30 min. opstijven in de koelkast.
Zet de bouillon op het vuur. Maak de prei schoon en snij in rondjes. Spoel de courgette en snij in schijfjes. Verwijder de houtachtige onderkanten van de groene asperges en schil de witte asperges. Snij in rondjes. Blancheer alle groenten in 2 à 3 minuten beetgaar in lichtgezouten water.
Spoel de kervel en schud droog. Hou een paar plukjes apart. Blancheer de rest van de kervel kort in kokend water en laat schrikken in koud water. Doe de kervel in de hete bouillon en mix.
Verdeel de geblancheerde groenten over de kommetjes, kruid met peper en zout, leg er een paar ricottaballetjes bij en giet er door een fijne zeef de groene bouillon bij. Werk af met een takje kervel.
4 personen
Bron: Libelle Lekker
Geef een reactie