Deze Thaise broccolisoep is toevallig helemaal vegetarisch, maar vooral érg lekker. De basis is een groene currypasta met gember, citroengras en limoenblaadjes, die je in een handomdraai maakt in een keukenmachine.
Benodigdheden
1 sjalot, gehalveerd
3 tenen knoflook, geplet
1 stengel citroengras, in ringetjes
1 el geraspte gember
2 limoenblaadjes
1 groene peper, zonder zaadjes
500 g broccoli
400 ml kokosmelk (bijvoorbeeld van Valle del Sole)
250 ml water
260 g doperwten (diepvries)
1 à 2 el (vegan) vissaus
1 el limoensap
scheutje olie
ter garnering
15 g koriander, fijngehakt
gebakken uitjes, zelfgemaakt of kant-en-klaar
1 limoen, in partjes
Bereiding
Doe de sjalot, knoflook, citroengras, gember, limoenblaadjes en groene peper in een keukenmachine. Maal ze tot een groene currypasta.
Verhit een scheutje olie in een soeppan op medium tot laag vuur. Bak de currypasta tot ‘ie lekker geurig is en begint te bruinen, ongeveer 3 minuten.
Voeg de broccoli toe, samen met de kokosmelk. Tip: houd een klein beetje kokosmelk om vlak voor het opdienen over de soep te druppelen. Schep de broccoli om en giet dan het water erbij. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.
Leg een deksel op de pan en laat de broccoli 10 minuten garen, tot ‘ie zacht is.
Doe de bevroren doperwten erbij en laat even mee verwarmen tot ze ontdooid zijn.
Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in een blender. Check of de soep de juiste dikte heeft en voeg indien nodig nog wat water toe.
Breng de soep op smaak met de vissaus en een eetlepel limoensap. Voeg meer toe als je dat lekker vindt.
Schep de soep in kommen en druppel er nog wat van de achtergehouden kokosmelk overheen. Garneer de Thaise broccolisoep met de koriander en de gebakken uitjes en serveer met partjes limoen erbij.
Tip
Je kunt eventueel nog noodles toevoegen aan deze soep, of zelfs een paar handen verse spinazie (vlak voor het pureren). Ben je niet zo’n fan van koriander? Vervang ‘m dan door Thaise basilicum of verse munt.
De vissaus maakt de soep niet langer vegan, maar je kunt ‘m weglaten of vervangen door een scheutje sojasaus of vegan vissaus.
4 personen
Bron: Culy
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy
Geef een reactie