De gedroogde paddenstoelen geven deze soep zo’n volle smaak textuur dat je niet zou geloven dat er geen bouillon of room in zit. Wil je wat meer textuur, bak dan wat paddenstoelen erbij.
Benodigdheden
3 gedroogde shiitakes
120 ml kokend water
2 el extra vergine olijfolie
3 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, goed gewassen en fijngesneden
1 kleine ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl verse tijm
grof zeezout
450 g (kastanje)champignons zonder de stelen, grof gehakt
1 grote portobello zonder de steel, grof gehakt
1 l groentebouillon
bladpeterselie, voor erbij
versgemalen zwarte peper
Bereiding
Leg de shiitakes in een kommetje of kopje met het kokende water en laat ze minstens 10 minuten weken.
Haal ze dan met een schuimspaan uit het kommetje en bewaar het weekvocht. Verwijder de stelen en gooi ze weg en snijd de hoedjes klein. Zet ze apart.
Laat intussen de olijfolie heet worden in een grote pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Voeg de prei, ui, knoflook en tijm toe, samen met 2 flinke snuffen zout en bak alles onder af en toe roeren in 9 a 10 minuten zacht maar niet bruin. Voeg de champignons, portobello en shiitakes toe. Roer ze door het preimengsel en bak 5 a 6 minuten tot het vocht van de paddenstoelen vrijkomt.
Doe de groentebouillon en het bewaarde weekvocht van de shiitakes (zonder eventueel gruis op de bodem) in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen tot alle smaken samenkomen.
Pureer de soep voorzichtig in een krachtige blender. Voor een echt verfijnde gladde textuur kun je de gepureerde soep door een fijne zeef gieten. Serveer direct met wat peterselie voor de kleur en royaal zwarte peper.
Dit recept komt uit het kookboek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow en Julia Turshen, vol lekkere en gemakkelijke recepten om er goed uit te zien en je geweldig te voelen.
Geef een reactie