
Benodigdheden
900 g wortelen, geschild en in stukjes gesneden
2 el olijfolie
1 l groentebouillon
240 ml vers sinaasappelsap
2 el verse gember, geraspt
1 middelgrote ui, in blokjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
60 ml slagroom, optioneel voor garnering
verse kruiden, zoals peterselie of koriander, voor garnering
zout en peper, naar smaak
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de gesneden wortelen met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper, en verdeel ze over een bakplaat. Rooster de wortelen 25-30 minuten, of totdat ze zacht en gekarameliseerd zijn, roer halverwege door.
Terwijl de wortelen roosteren, verhit je de resterende olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en bak deze 5 minuten, totdat de ui glazig is.
Voeg de knoflook, gember, komijn en koriander toe. Bak nog 1 minuut totdat het begint te geuren.
Voeg de geroosterde wortelen toe aan de pan en giet de groentebouillon en het sinaasappelsap erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Als alternatief kun je de soep in porties in een blender doen en tot een gladde soep pureren.
Als de soep te dik is, voeg dan extra bouillon of water toe tot de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met een scheut slagroom en verse kruiden.
Tip
Voor een veganistische versie kun je de slagroom weglaten of een plantaardig alternatief gebruiken.
De natuurlijke zoetheid van de wortelen past perfect bij de zuurheid van de sinaasappel en de kruidigheid van de gember, wat zorgt voor een harmonieuze balans in deze soep.
Restjes soep kunnen in een luchtdichte container in de koelkast 4 dagen bewaard worden of ingevroren voor langere opslag.
Geef een reactie