Lekker met watermeloen en avocado en sowieso de allermooiste gazpacho die je ooit hebt gezien. Het recept komt uit zijn fantastische nieuwe boek Sobremesa.
Benodigdheden
3 kleine komkommers
4 tomaten, ontveld
½ teentje knoflook
2 stengels bleekselderij
250 g watermeloen
fijn zeezout en versgemalen witte peper
2-3 el cabernet-sauvignonazijn
5 el + extra arbequina-olijfolie
1 zoete ui
1 avocado
1 el zonnebloempitten
1 el pompoenpitten
1 citroen, rasp en sap
1 snee wit zuurdesembrood
fleur de sel
zout en peper
Verder nodig
blender
Bereiding
Schil 1 komkommer. Maal in de blender 3 ontvelde tomaten met de knoflook, de bleekselderij, 200 gram watermeloen en de geschilde komkommer. Kruid met zout en peper en verfris met de cabernet-sauvignonazijn. Voeg 5 eetlepels olijfolie toe wrijf het mengsel door een zeef.
Snijd de overige komkommers in fijne plakjes. Pel de zoete ui en halveer hem.
Snijd 1 helft in dunne halve maantjes en de andere helft fijn. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd in dunne plakjes. Snijd de overige tomaat in blokjes en meng er 2 eetlepels fijngesneden ui doorheen.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Rooster de zonnebloem- en pompoenpitten en kruid met fleur de sel. Hak de pitten grof en meng door het tomaat-uimengsel.
Kruid met fleur de sel en witte peper en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Verfris met wat citroenrasp en -sap.
Kruid de komkommer- en de avocadoplakjes met witte peper en fleur de sel en besprenkel met wat olijfolie. Leg ze dakpansgewijs over elkaar en schik ze in de curve van een diep bord. Laat het midden vrij.
Snijd de korst van het zuurdesembrood en scheur het brood in stukjes. Bak het brood in 2 eetlepels olijfolie en kruid met fleur de sel.
Schenk de gazpacho in het midden van de diepe borden en zorg ervoor dat hij mooi tot aan de rand van de groentekrans komt. Schik hierop de tomatentartaar. Verdeel de halve maantjes van zoete ui over de groentekrans. Druppel wat olijfolie over de gazpacho en verdeel er de stukjes brood overheen.
Tip
De gazpacho kan je 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kan je ook een deel invriezen en laten ontdooien als je trek hebt. Lekker extra koud!
Het recept ‘Gazpacho Ibiza met watermeloen en avocado‘ is afkomstig uit het prachtige kookboek Sobremesa. Niet alleen een verzameling héérlijke recepten van Sergio Herman, maar ook de mooiste beelden van Ibiza vind je erin terug. Prachtig gefotografeerd door Kris Vlegels en mooi opgeschreven door Mara Grimm.
Geef een reactie