Wat is er beter om de bijtende winterkou te verjagen dan een kom dampend verse uiensoep?
Benodigdheden
1,5 kg uien
3 el ongezouten boter
1/2 tl keukenzout
1 snufje suiker
2 l water
1 el bloem
1 takje verse tijm
60 ml droge witte wijn
1 vers stokbrood
225 g Gruyère kaas, dik gesneden
Bereiding
Schil de uien en halveer ze. Snijd de uien vervolgens in zeer fijne halve ringen. Verhit een grote pan, en laat er een klont boter in smelten. Voeg de uien, 1/2 theelepel zout en suiker toe. Bak de uien op een matig vuur. Dek af en laat 10 minuten koken.
Roer regelmatig om en laat de groente goudbruin kleuren. Doe de gebakken ajuin in een grote kookpot of een soepketel. Giet er om de 5 minuten water over en blijf roeren. Neem een eetlepel per keer om het aanbaksel van de uien los te maken. Laat ze een half uur sudderen op een laag vuurtje.
Voeg de bloem toe en roer gedurende twee minuten.
Voeg 8 dl water en de tijm toe aan de soep en laat ze een half uur sudderen op een laag vuurtje.
Voeg witte wijn toe en laat nog eens 10 minuten sudderen.
Voeg zout naar smaak toe. Doe voorzichtig en proef regelmatig.
Verhit ondertussen de oven voor. Snijd het stokbrood in plakjes en schik deze op een ovenplaat. Zet op de middelste stand in de oven.
Bak het brood krokant, ongeveer 10 minuten. Neem de sneetjes brood van de ovenplaat en zet apart.
Neem 6 hittebestendige kommen en zet deze op de bakplaat. Schep de soep in een kom.
Werk af met de het brood en verdeel twee plakjes kaas gelijkmatig over het brood. Plaats ongeveer 4 minuten onder de ovengrill. Zodra de kaas gesmolten is, zijn ze klaar. Een korstje hoeft niet.
Haal uit de oven en laat vijf minuten staan voor het serveren.
6 personen
Bron: thecurvycarrot.com
Geef een reactie