Vertrouwde snert, maar zonder vlees en met nieuwe smaakaccenten.
Benodigdheden
1 ui
1,65 l water
1 laurierblaadje
350 g spliterwten
1 knolselderij
2 preien
7½ g verse munt
200 g verse doperwten
2 el arachideolie
1 el ahornsiroop
Bereiding
Halveer de ui. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de halve uien op de snijkant 8 min. op middelhoog vuur. Ze mogen zwart worden.
Breng ondertussen in een soeppan 1.65 liter water met zout, het laurierblaadje en de spliterwten aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. zachtjes koken. Roer regelmatig. Voeg na 8 min. de ui toe.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes van 1 x 1 cm. Snijd een stukje van de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Halveer in de lengte en was de prei. Snijd in flinterdunne halve ringen. Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Houd een paar blaadjes achter als garnering.
Verwijder de ui uit de soeppan. Voeg de helft van de knolselderij, ¾ van de prei, de munt en doperwten toe en laat nog 20 min. op middelhoog vuur koken tot de groenten gaar zijn. Roer de soep regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de rest van de knolselderij met de ahornsiroop 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Breng de knolselderij op smaak met peper en eventueel zout.
Neem de soeppan van het vuur, verwijder het laurierblad en pureer de soep glad met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in 4 kommen en verdeel de knolselderij en de rest van de prei erover. Garneer met de blaadjes munt.
Tip
Lekker met pulled pork – het gerecht is dan niet meer veganistisch.
4 personen
Bron: Allerhande
Geef een reactie