Benodigdheden
300 g spliterwten
300 g schouderkarbonades
100 g magere spekreepjes
¼ knolselderij, geschild
125 g winterpeen, in kleine stukjes
1 prei, gewassen en in stukjes
1 ui, gesnipperd
2 laurierblaadjes
40 g selderij, fijngesneden
2 runderbouillontabletten
1 rookworst
Bereiding
Breng de erwten, karbonades en spekreepjes met 1.5 liter water in een soeppan aan de kook. Laat op laag vuur 30 min. sudderen. Verwijder met een schuimspaan het opkomende schuim. Roer de soep regelmatig door, ook over de bodem, zodat deze niet aanbrandt.
Snijd de knolselderij fijn en voeg samen met de winterpeen, prei, ui, laurier, ¾ van de selderij en de bouillontabletten toe aan de soep. Laat nog 25 min. doorkoken.
Neem de karbonades uit de soep. Haal het vlees van het bot en snijd het fijn. Voeg het vlees weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de rookworst in schuine plakken. Gril de plakken 1 min. per kant in de grillpan. Schep de soep in 4 borden en verdeel de worst erover. Bestrooi met de rest van de selderij.
4 personen
Bron: Allerhande
Geef een reactie