Benodigdheden
klont boter
2 el olijfolie
verse salieblaadjes
teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
uien, in ringen gesneden
sjallotten, in ringen gesneden
prei, in ringen gesneden
zeezout en zwarte peper, naar smaak
bouillon, naar keuze
sneden brood, voor toasten
geraspte Cheddar kaas
Worcestersaus
Bereiding
Doe de klont boter, 2 eetlepels olijfolie, de salieblaadjes en de teentjes knoflook in een pan met een dikke bodem. Roer alles goed door elkaar en voeg de uien, sjallotten en prei toe. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Doe het deksel op de pan en laat het mengsel op een zeer laag vuur 50 minuten zachtjes koken. Na 30 minuten, verwijder je het deksel. Zorg ervoor dat de groenten niet te veel verkleuren; de bedoeling is dat de uien zacht en goudbruin zijn na 50 minuten. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem blijft plakken.
Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg je de bouillon toe (welke je maar wilt). Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat 10 tot 15 minuten sudderen. (Je kunt eventueel het vet van het oppervlak afromen, maar Jamie Oliver laat dit zitten voor de extra smaak).
Verwarm ondertussen de oven of grill voor op de hoogste temperatuur en toast de sneden brood aan beide zijden.
Proef de uiensoep en breng verder op smaak met zwarte peper en zeezout indien nodig. Als de smaak perfect is, schep je de soep in individuele vuurvaste kommen en zet je ze op een bakplaat.
Scheur het geroosterde brood in stukken en leg het bovenop elke kom, zodat het als een deksel past, eventueel een beetje in de soep gedrukt.
Bestrooi met geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestersaus.
Dep de overgebleven salieblaadjes in olijfolie, laat ze afdruipen en leg ze bovenop elke snede brood met Cheddar kaas.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill totdat de Cheddar kaas begint te smelten en wat gaat borrelen. Zorg ervoor dat de kaas niet verbrandt!
Jamie Oliver serveert zijn Engelse uiensoep zodra de kaas begint te borrelen. Wees voorzichtig als je het uit de oven haalt en op tafel zet; de kommen zijn heet!
Het recept ‘Engelse uiensoep met salie en cheddar van Jamie Oliver’ komt uit het kookboek ‘Thuis bij Jamie‘.
Geef een reactie