Gezien de buitengewoon zijdezachte textuur van deze soep, zou je denken dat er room in zit, maar die textuur komt eigenlijk van een aardappel die tot puree is gemixt in de bouillon.
Benodigdheden
60 g olijfolie extra vierge
1 middelgrote gele ui, fijngehakt
2 grote knoflookteentjes, in plakjes gesneden
475 ml kippenbouillon
1 aardappel van 225 gram, geschild en in stukjes van 2,5 cm gesneden
900 g broccoli stelen geschild en in plakjes gesneden, roosjes in stukjes gesneden
140 g babyspinazie
115 g zuurdesem- of ciabattabrood, in blokjes gesneden
15 ml rode wijnazijn
geknipte bieslook, ter garnering
peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit in een ruime pan 60 ml olijfolie. Voeg de fijngehakte ui en plakjes knoflook toe, en breng op smaak met zout en peper. Bak op matig vuur, af en toe roerend, tot ze zacht zijn en beginnen goudbruin te kleuren. Voeg 475 ml water en de kippenbouillon toe, samen met de in stukjes gesneden aardappel en de gesneden broccoli stelen, plus 2/3 van de roosjes. Breng het geheel aan de kook op hoog vuur en laat het vervolgens zachtjes sudderen op matig vuur. Roer af en toe door, totdat de aardappel en broccoli zacht zijn geworden. Voeg vervolgens de babyspinazie toe.
Meng ondertussen de overgebleven broccoli roosjes met 15 ml olie op één zijde van de bakplaat en breng op smaak met zout en peper. Meng in een middelgrote kom het brood met de overgebleven 15 ml olie en breng op smaak met zout en peper. Bak de broccoli roosjes gedurende 10 minuten. Verdeel het brood over de andere helft van de bakplaat en bak gedurende 10 minuten, tot de roosjes en croutons heerlijk knapperig en goudbruin zijn.
Pureer de soep in een blender totdat deze zijdezacht is. Roer de rode wijnazijn erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en garneer met de knapperige broccoli en croutons. Maak het geheel af met wat geknipte bieslook en serveer.
Tip
De soep kan een nacht in de koelkast worden bewaard. De broccoli roosjes en croutons kunnen eerder op de dag worden gemaakt en bij kamertemperatuur worden bewaard.
Het recept ‘Broccoli-spinaziesoep met knapperige broccoli roosjes en croutons’ is afkomstig van Justin Chapple voor Food & Wine.
Klik hier voor het originele recept.
Geef een reactie