Met deze bospaddenstoelensoep met truffelolie zet ik een feestelijk voorgerecht op tafel.
Benodigdheden
500 g gemengde paddenstoelen (kastanjechampigons, oesterzwammen, shiitake)
2 kleine uien
3 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
3 takjes verse tijm
50 ml droge witte wijn
800 ml water
1 blokje paddenstoelenbouillon, groenten kan ook
75 ml (plantaardige) room
2 el truffelolie + extra voor garnering
1 tl nootmuskaat
peper en zout
olie om in te bakken
Verder nodig
Bereiding
Boen de paddestoelen schoon en snij in grove stukken. Zet de wokpan op het vuur en verwarm hier wat olie in. Bak de paddestoelen zo’n 4 a 5 minuten. Zet dan het vuur uit.
Schil en snipper de ui. Snij de harde uiteinden van de bleekselderij en snij in partjes. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Zet de soeppan op het vuur en voeg wat olijfolie toe. Verwarm de olie en fruit hier de ui in aan. Voeg dan de bleekselderij, knoflook, tijm toe. Doe ook de paddenstoelen in de pan maar hou er een paar achter voor de garnering. Bak nog even mee en blus de groenten af met de witte wijn.
Laat ongeveer 2 minuten pruttelen en schenk dan het water in de pan. Voeg een bouillonblokje toe en roer goed door. Breng aan de kook en laat de bospaddenstoelensoep zo’n 15 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit en schenk de room in de pan. Gebruik de staafmixer om de ingrediënten tot een gladde soep te pureren. Wil je een echt gladde soep dan kun je de bospaddenstoelensoep nog even door de zeef halen.
Voeg de truffelolie toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Maak de soep af met nog een druppel room, truffelolie, wat verse tijm en in plakjes of stukjes gesneden paddenstoelen.
4 personen
Bron: Mind Your Feed
Tip
Met Kerst kun je deze soep ook in kleine glaasjes serveren. Wel zo feestelijk en de porties hoeven niet zo groot.
Geef een reactie