Als tussengerecht van het kerstmenu kun je deze romige soep serveren. Hou je niet van vis? Vervang in het recept dan de rivierkreeftjes voor uitgebakken spekjes of reepjes bacon.
Benodigdheden
1 el boter of olie
1 ui, gesnipperd
2 aardappels, geschild en in blokjes
400 g knolselderij, geschild en in blokjes
7 dl visbouillon
2 dl witte wijn
1 el mierikswortel
125 ml slagroom
200 g gepelde rivierkreeftjes
Bereiding
Verhit de boter of olie in een ruime soeppan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de aardappel, knolselderij, bouillon en witte wijn toe.
Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat alles ca. 15 minuten zacht koken tot de aardappel en knolselderij gaar zijn.
Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer.
Schenk de soep terug in de pan en meng er de mierikswortel en slagroom door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Warm de soep nog 1-2 minuten zachtjes door.
Schep de soep in borden en verdeel er de rivierkreeftjes over.
Tip
Rivierkreeft en kreeft zijn typische Scandinavische specialiteiten. Gepelde kant-en-klaar kreeftjes kun je bij goede visboeren en goed gesorteerde supermarkten krijgen.
4 personen
Bron: Tal Maes
Foto: Peter Kooijman